Cześć, czołem ! Sezon owocowy trwa w najlepsze. Na straganach świeże, pachnące owoce, kuszące swym kolorem, a kto jest większym szczęsciarzem niż ja, ma takie pyszności na wyciągnięcie ręki w ogrodzie :) Grzechem byłoby nie skorzystać z takich darów natury.
Dzisiaj przepis na szybkie muffiny z borówkami, które polecam zastąpić jagodami. Sezon na nie - tuż, tuż ;)
Składniki na muffiny:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki borówek lub jagód
Suche składniki przesiać i wymieszać razem w misce. Dodać jajko, olej oraz mleko i dokładnie wymieszać. Borówki lub jagody umyć i wysuszyć na papierowym ręczniku. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Metalową formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wylać masę do każdej z papilotek, zostawiając około 1 cm od brzegu (muffiny urosną). Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni C przez 25 minut.
Upieczone muffiny wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Składniki na krem:
- 1/2 szklanki borówek lub jagód
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 kostki masła
- 1 łyżka cukru pudru
Borówki lub jagody umyć i zmiksować w blenderze. Przełożyć do rondelka i gotować na małym ogniu, uważając, żeby się nie przypaliły. W mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Gdy mus jagodowy zacznie się gotować, należy wlać rozrobione mleko z mąką i energicznie mieszać do czasu, aż pojawią się pierwsze bąbelki - wtedy mus zestawić z ognia i pozostawić do wystudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puch z cukrem pudrem. Całkowicie zimny mus dodawać łyżka po łyżce do masła, ubijając po każdym dodaniu.
Masę przełożyć do worka cukierniczego i ozdobić dowolną tylką ( u mnie Wilton 2A i 2D )
Smacznego ! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz