Serniczek to zawsze najlepsza opcja- dlatego dzisiaj przepisik na serniczek Rafaello-poniżej :)
- 125 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g masła, schłodzonego
- 50 g cukru
- 1 żółtko
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do miski. Dodać posiekane, schłodzone masło i cukier. Rozetrzeć składniki na kruszonkę (ręcznie lub mikserem). Dodać żółtko i połączyć w jednolite ciasto.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz wypuszczając boki na zewnątrz.
Ciasto pokroić na plasterki i wyłożyć nimi spód formy, podoklejać palcami brakujące miejsca.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec przez ok. 15-20 minut.
Składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 180 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 30 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml śmietanki 30% (lub pół na pół śmietanki i mleka kokosowego)
Twaróg zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym, jajkami i mąką ziemniaczaną. Następnie wlać śmietankę (lub śmietankę z mlekiem kokosowym) i miksować przez ok. 2 minuty.
Wyłożyć na upieczony spód i piec przez ok. 55-60 minut w 175 stopniach C, aż masa serowa się upiecze.
Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Obkroić boki, zdjąć obręcz i przełożyć na paterę.
Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Dodatkowo:
- 100 g białej czekolady
- 25 g masła
- 2 łyżki śmietanki 30%
- pralinki Rafaello do dekoracji
- wiórki kokosowe
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Dodać masło i śmietankę i wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Częścią polewy posmarować boki sernika i obłożyć wiórkami kokosowymi. Wierzch udekorować pralinkami.
Poprosimy o kawałek ciacha do kawy, wygląda pięknie :) pozdrawiamy!
OdpowiedzUsuńjuż wysyłam ;)
Usuńpozdrawiam :)