Czy jest tu ktoś tak wielkim fanem szarlotek jak ja ? Jeśli tak, to świetnie się składa! Dzisiaj zapodaję bardzo dobry przepis na szarlotkę tatrzańską. A czym ona się wyróżnia? Ano tym, że ma duuużo jabłek, ot co! Cała filozofia :)
W trakcie pieczenia w całym domu pachnie cynamonem i maślanym, kruchym ciastem...
Składniki:
- 500 g mąki pszennej- 250 g masła, schłodzonego
- 1/2 szklanki cukru
- 1 duże opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo:
- 2,5-3 kg jabłek
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 zmielonych goździków (ja zamiast goździków wsypałam 1/3 łyżeczki przyprawy do piernika)
- 3 łyżki płynnego miodu
- 4 - 5 łyżek bułki tartej
Do mąki dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy i wymieszać łyżką. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Podzielić je na dwie części, jedną mniejszą, drugą odrobinę większą.
Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większym kawałkiem ciasta wyłożyć spód przygotowanej blaszki, ciasto ponakłuwać widelcem i blaszkę wstawić do lodówkina około 30 minut. Drugi kawałek ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do zamrażalnika.
Schłodzone ciasto w blaszce wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni na funkcji góra- dół przez około 20 minut,aż troszkę się przyrumieni.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki. Przyprawy wymieszać w osobnym naczyniu.
Na podpieczony spód wysypać bułkę tartą i wyłożyć połowę jabłek, polać łyżką miodu i posypać połową przypraw. Wyłożyć resztę jabłek, polać pozostałym miodem i wysypać resztę przypraw.
Ciasto z zamrażalnika zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i rozłożyć je na wierzchu jabłek. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni C na funkcji góra- dół przez około 60 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie wystudzić.
Smacznego ! :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz